Informatie

 

Wil je leren schaken? Of kun je het al en wil je nog beter worden? De jeugdafdeling van Moira-Domtoren is een van de grootste van Utrecht en is er voor jeugdschakers van alle niveaus. Sommige jeugdleden zijn nog helemaal aan het begin en leren de spelregels. Andere zijn al zo goed dat ze meedoen aan regionale kampioenschappen en zelfs het EK. Nieuwsgierig naar Moira-Domtoren? Kijk in de beeldbank.

Speelavond
Elke vrijdagavond is er van 18.15 uur tot 20.00 uur jeugdschaak. Eerst krijg je les, met een groepje kinderen dat net zo ver is als jij. Daarna schaak je tegen andere kinderen of doe je mee met de jeugdcompetitie.

Stappenmethode
Alle jeugdspelers van Moira-Domtoren krijgen les volgens de stappenmethode van de KNSB. Stap 1 is de basis. Je leert de spelregels en hoe de stukken lopen. Stap 6 is het hoogste niveau. Als je een stap hebt afgerond, mag je examen doen. Dat examen doe je gewoon op de club, samen met anderen. Haal je het examen, dan krijg je een diploma en kun je verder met de volgende stap. Moira-Domtoren heeft veel jeugdtrainers. Daarom kan iedereen les krijgen op zijn of haar niveau.

Jeugdcompetitie
Jeugdspelers kunnen vanaf stap 3 meedoen aan de interne jeugdcompetitie. Het speeltempo is twintig minuten per persoon per partij. Noteren is verplicht, dus vergeet niet om een pen mee te nemen!

Spelers tot en met stap 2 hebben een eigen competitie. Noteren is daarbij nog niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd. Jeugdschakers die stap 3 hebben gehaald, mogen ook meedoen aan de interne competitie voor volwassenen en aan de rapidcompetitie voor volwassenen.

Externe competitie
Als je het heel leuk vindt om te schaken, kun je meespelen in een extern jeugdteam. Moira-Domtoren heeft acht jeugdteams die meespelen in de regionale competitie van de SGS. De teams zijn ingedeeld op leeftijd. De jeugdteams van Moira-Domtoren zijn vaak goed en mogen ook meedoen met de landelijke competitie van de KNSB. Het E-team van Moira-Domtoren werd enkele jaren geleden zelfs tot tweemaal toe Nederlands kampioen; het A-team eindigde dit seizoen op de 8e plaats in de Meesterklasse A.

Toernooien
Verschillende schaakclubs organiseren schaaktoernooien voor jeugdspelers. Op zo’n toernooi speel je verschillende partijen op één dag. Meedoen aan een toernooi is leuk en een goede manier om beter te worden in schaken. Je kunt in de agenda op deze site zien wanneer er jeugdtoernooien in Utrecht of in de buurt van Utrecht zijn. Als er een toernooi is  waar je aan mee kan doen, laten we je dat ook weten per mail.

Lid worden?
Wil je lid worden?  Of eerst kijken of schaken iets voor jou is? Je kunt vier keer vrijblijvend komen op vrijdagavond van 18.15 uur tot 20.00 uur. Meld je van tevoren aan bij jeugdcoördinator Albertus ten Hertog: jeugdinfo[at]moira-domtoren.nl of 030-2732013.